Arama motoru reklamcılığı (Search Engine Advertising – SEA); web site sayfaları, marka – şirket işletme ve harita platformları, ürün kategorilerini arama motorlarında ücretli olarak tanıtım, satış, ziyaret, bilinirlik, itibar, etkiletişim, dönüşüm sağlamak yapılan dijital reklam türüdür. SEA, Arama motoru pazarlaması (SEM) ve çevrimiçi pazarlamanın önemli bir parçasıdır. Arama motoru reklamcılığı, çoğunlukla Google, Yandex, Bing, Yahoo gibi arama motorlarının sonuç sayfalarında görüntülenmeyi sağlayan, farklı konumlandırmalara sahip, genellikle tıklama başına ücretlendirilen reklamlardır.
Arama motoru reklamları, doğrudan arama motoru sonuç sayfalarında veya reklam alanı olan anlaşmalı web sitelerinde gösterilir. Arama motoru reklamı verenler tarafından, anahtar kelime veya tıklama başına ödeme (PPC) reklamları olarakta adlandırılır. En büyük arama motoru reklamcılık platformu Google Ads ‘dir. Google Ads, arama motoru reklam girişiminin, sektöre katkılarından dolayı; arama motoru reklamcılığı denince akla ilk gelen Google Ads. Reklamlar, arama motorlarının sonuç sayfalarının üstüne, altına ve yan kısımlarına yerleştirilir.
Arama Motoru Reklamcılığı Neden Önemli?
Arama motoru reklamcılığı; pazarlama, marka, tanıtım, satış, bilinirlik, itibar, rekabet, büyüme sağlamak için çok kullanılan bir dijital pazarlama aracıdır. SEA’yı önemli hale getiren nedenlerden biri de; web sitesine gelen tıklama sayısını, hızla ve etkin bir şekilde, tıklama oranına bağlı olarak artırmaktır.
Ayrıca, tıklama oranlarına bağlı olarak iyi dönüşümler sağlamak mümkündür. ROAS (reklam harcamalarının getirisi – geri dönüşü) için reklam bütçesine bağlı iyi dönüşüm oranlarını ads sistemi öneri yapar. Bu öneri, arama motoru ve dijital varlığımız üzerinden elde edilen veriler sayesinde daha optimize şekilde olur. Yani, maliyet ve dönüşüm için, en uygun reklam planlaması gerçekleşir ve daha iyi ROI (yatırım geri dönüşü – yatırım getirisi) sağlar.
Arama motoru reklamcılığı, görüntülü reklamlar ile daha etkili sayfa gösterimleri ve reklam performansı oluşturmak içinde kullanılabilir. SEA, ürün ve hizmet satın almayı hedefleyen kullanıcı deneyimi sırasında, satın alma gerçekleştirmesi için alternatif kombinasyonlar kullanır. E-Ticaret endüstrisinde varlık gösteren satıcı ve alıcılar arama motoru reklamcılığını çokça kullanır. Bu nedenle, ana hedeflerden biri de, satın alma dönüşümlerini artırmaktır. Arama motoru reklamcılığı, anahtar kelime hacmine bağlıdır. SEA araçları anahtar kelime hacmi, tıklama başına ücret, rekabet, dönüşüm ve etkileşim oranları sunmaktadır. Buna benzer analizlere ve veri setlerine göre daha etkili reklamlar oluşturulması sağlanır.
Arama Motoru Reklamcılığı Nasıl Yapılır?
Arama motoru reklamcılığı yapmak için ilk başlangıç olarak, hedef ve beklentiler doğrultusunda, reklam platformu seçimi yapılmalıdır. Google, Bing, Yandex veya Yahoo gibi arama motorları ve reklam hizmeti veren platformlarını tercih edebilirsiniz. SEA için önemli olan bir kriter olan anahtar kelime analizi ve tanımlaması yapmalısınız. Anahtar kelime seçimi, analizi, bütçe belirleme vs arama motoru reklam araçları ile yapılmaktadır.
Anahtar kelime seçimi bütçe ve etkileşim beklentisi ile orantılı olmalıdır. Daha sonra, SEA aracı reklam modülünden reklam düzeni, reklam başlıkları, anahtar kelime yerleşimi, açıklamalar, URL bağlantısı, demografik, coğrafi, zamanlama gibi reklam gösterimiyle alakalı filtreler aktif edilmelidir. Tabi bu teknik ve kurgusal reklam verme iş süreçleri için belli bir uzmanlığa sahip olmalısınız.
Reklam vermeden önce, benzer web siteleri ve teklifleri incelemek ve kullanılan reklam düzeni, kullanılan arama anahtar kelimeleri belirlemekte çok önemlidir. Reklam verilen açılış sayfası performansı, içerikleri, teknik optimizasyonları kontrol edilmelidir. Örneğin, reklam verilen açılış sayfasınız, yanıt verme süresi uzun sürüyorsa , ziyaretçi sayfanın açılışını beklemeden, sayfa ziyaretini iptal edebilir. Daha anlaşılır olması açısında, reklam verme sürecinin nasıl gerçekleşmesi gerektiğini maddeler halinde sıralayalım.
- Arama motorunda reklam vermek için amaç, hedef, beklenti, bütçe, süre gibi kriterleri belirleme.
- Reklam verilecek arama motoru, reklam türünü belirleme.
- Reklam verilecek açılış web sayfası – sayfalarını belirleme.
- Açılış sayfası içerik, anahtar kelime, sayfa düzeni, açılış hızı, ziyaretçi trafiği, sayfada kalma süreleri gibi teknik ve analitik kriterler doğrultunda optimizasyon çalışmalarının yapılması.
- Rakip reklam, arama yapılan sorgular ve anahtar kelimeleri belirleme
- Rakip SEA performanslarına göre taslak reklam stratejisi oluşturma.
- Minimum bütçe ile maksimum etki yaratmak için, kapsamlı dijital pazarlama araçlarıyla değerlendirme, analiz ve raporlar edinin.
- Seçimi yapılan reklam verme platformunda, yoksa hesap kurulumu yapmak. Daha sonra reklam türü belirleme.
- Seçilen reklam türüne uygun, kampanya ve anahtar kelime girişlerinin yapılması.
- Reklam başlık ve metinlerinin tanımlama. Anahtar kelime yoğunluğuna dikkat edilmeli.
- Açılış sayfası URL girişi ve yapısını belirleme
- Reklam bütçe, zamanlama, demografik, coğrafik gibi filtreleri tanımlama.
- Reklam yayına hazır olduğuna emin olduktan, sonra reklam aracının onay sürecini başlatın. Reklam kriterlere uygunsa, kısa bir süre sonra onaylanmış olacaktır.
- Yayınlanan reklam – reklamları belli bir süre sonra analiz verilerine bakarak revize edebilirsiniz.