E-Ticaret (Elektronik Ticaret); Mal, hizmet ve içeriklerin üretim, satış, reklam, tanıtım, pazarlama, danışmanlık, eğitim, dağıtım ve ödeme işlemlerinin internet ağları üzerinden yapılmasına denir. Ürün ve hizmet odaklı online ticaret son yıllarda, geleneksel ticarete göre çok fazla tercih edilmektedir. Günden güne büyüme kaydeden bir ivmeye sahiptir.
Elektronik ticaret, birçok sektöre ve iş modeline göre şekil alabilmektedir. Satış hedefli online ticaret girişimleri çok hızlı etkileşim sağlayabiliyor. Çok alternatifli satış, pazarlama, dağıtım, içerik kanalı olması sebebiyle dönüşüm ve değişim süreçleri kısa süre tamamlanabiliyor. Geleneksel ticarete göre, rekabet ve karlılık oranları daha yüksektir.
Neden E-Ticaret (Elektronik Ticaret)?
Online ticaret, hızlı etkileşim ve dönüşüm sağladığı için girişimlerin neredeyse tamamı olumlu sonuçlanmaktadır. Büyüme oranları, sektör, ürün ve hizmete göre farklılık gösterse de, kısa sürede istenilen seviyeye ulaşmanızı sağlıyor. Ürün, hizmet ve içerik kategorisine göre geniş seçenek sunan E-Ticaret platformları (pazaryerleri vs) en çok tercih edilen mecralardır. E-Ticaret çeşitleri bakımından farklılık göstermektedir. Hizmet ve ürüne göre dolaylı ve doğrudan E-ticaret modelleri vardır. Birde kurum, şirket, marka, kişi gibi taraflara göre yapılan E-Ticaret çeşitleri mevcuttur.
Ürün ve Hizmete Göre E-Ticaret Türleri
- Doğrudan Elektronik Ticaret
Fiziksel bir karşılığı olmayan ürün, hizmet ve içeriklerin internet üzerinden pazarlaması ve satışını sağlayan E-Ticaret türüdür. Mobil uygulamalar, oyunlar, içerik yönetim sistemleri, yazılımlar, E-eğitim, müzik – eğlence – video platformları vs doğrudan online ticaret türüne örnek verilebilir.
- Dolaylı Elektronik Ticaret
Ürün ve hizmetlerin online olarak; ödemesi yapılıp, sipariş verildikten sonra ürünün paketlenip, kargo vb teslim şekilleriyle müşteriye teslim edilmesine dolaylı E-Ticaret denir. Tatil paketi, uçak bileti vs satın almakta doğrudan online ticaret kapsamına girmektedir. En fazla kullanılan online ticaret türlerinden biridir.
Taraflara Göre E-Ticaret Türleri
- B2B (Business to Business – İşletmeden İşletmeye)
Üretici veya toptancının ürün ve hizmetlerini mağaza, market, restaurant, hastane, pastane gibi işletmelere yapmış olduğu satış ve pazarlama sonucu oluşan ticaret türüdür. Bir bilgisayar ve teknolojik cihaz üreticisinin ürünlerini, teknoloji mağazasına satması B2B ticarete örnektir.
- B2C (Business to Consumer – İşletmeden Tüketiciye)
Üretici, toptancı, mağaza, market ve benzeri işletmelerden son tüketiciye yapılan satış ve pazarlama ile oluşan B2C E-ticaret türüdür. Bu E-Ti caret modelinde satış son alıcı yani tek taraflı yapılmaktadır. Trendyol.com‘u online pazaryeri web sitesini bu E-ticaret modeline örnek verebiliriz. En çok tercih edilen online ticaret modeli diyebiliriz.
- C2C (Consumer to Consumer – Tüketiciden Tüketiciye)
İki veya daha fazla tüketici arasında yapılan online ticaret modelidir. Bu ticaret modeline Sahibinden.com, Dolap.com gibi uygulama ve web tabanlı E-Ticaret platformlarını örnek verebiliriz.
- B2E (Business to Employee – İşletmeden Çalışana)
İşletmede çalışanları aracığıyla yapılan online ticaret modellerinde biridir. Çalışanı aracı olarak değerlendiren, bir ağ pazarlama ve satış modelidir.
- B2G (Business to Government – İşletmeden Devlete)
Devlet kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetleri online olarak işletmelerden satın alma süreçleri sonucu ortaya çıkan E-Ticaret modelidir. E-ihale platformu bu ticaret modeline bir örnektir.
- M2M (Machine to Machine – Makineden Makineye)
Endüstri 4.0’tün hayatımıza girmesinde sonra fazlaca kullanılması ön görülen makineler arası E-Ticaret modeli. Makinelerin internet ağları veya diğer bağlantı modelleriyle ihtiyaç duyulan ürün, hizmet ve içeriği satın alması sonucu oluşan yapay zeka destekli bir modeldir.
E-Ticaret Nasıl Yapılır?
Elektronik ticaret yapmak, her ne kadar kolay olarak görünse de, alt yapı ve uzmanlık gerektiren bir durum söz konusudur. Süreklilik esasına bağlı bir elektronik ticaret girişimi yapmak çok önemli. Eğer geleneksel ticaret ile uğraşıyorsanız, E-Ticaret girişimi yapma avantajınız daha yüksektir. Hiç bir satış ve pazarlama deneyiminiz veya ürün ve hizmet sağlayıcı bir altyapınız yoksa, biraz dezavantajlı duruma düşersiniz. Elektronik ticaret birçok yönüyle fiziksel alt yapıya ihtiyaç duymaktadır. Örneğin, bir giyim mağazanız olmadığını halde, sosyal medya üzerinden elbise satmak isteseniz bile; lojistik ve tedarik ihtiyacınız muhakkak olacaktır. Bu durum sizin kısmi olarak, fiziksel bir iş sahası ve modeline ihtiyacınız olduğu anlamına gelir.
İlk olarak hangi türde E-Ticaret yapmak istediğinizi ve gerekli alt yapıyı oluşturmanız gerektiğini bilmelisiniz. Daha sonra hangi platform, sistem veya modüle ihtiyacınız olduğunu saptamalı ve tedariğini sağlamalısınız. En önemlisi bu süreçleri planlarken, süreçler, sistemler, platformlar ve içerikler hakkında bilgi edinmelisiniz. Bu işi yaparken öğrenirim algısıyla başlarsanız. Pek iyi sonuçlar elde etmeniz mümkün olmayabilir. En önemli konulardan birisi de, Elektronik ticaret girişimi için plan yaparken bütçenizi, planlanan bütçe üzerinde bir yatırım miktarı olarak belirlemeniz sizin faydanıza olacaktır.
E-Ticaret (Elektronik Ticaret) Avantajları
Dijital Pazarlama Blog
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital Pazarlama nedir; Ürün, hizmet ve dijital tabanlı içerikler devamını oku
Türkiye’nin 2022 yılı Dijital İstatistikleri
Uluslararası olarak dijital büyüme ve kullanıcı verilerine bakılarak; yıllık devamını oku
TikTok Video İndirme Nasıl Yapılır?
Tiktok video indirme, Tiktok videolarını çevrimdışı paylaşmanıza ve keyfini çıkarmanıza devamını oku
Kaliteli Orijinal SEO İçerik Nasıl Yazılır?
SEO içerik, arama motorlarına ve kullanıcılara değer sağlayan, bilgilendirici ve devamını oku