Google güvenli tarama; Google güvenlik ekibi tarafından geliştirilen ve şeffaflık raporu adı altında sunulan bir hizmettir. Bu hizmetin amacı; internette güvenli olmayan web sitelerini tespit etmek. İnternet kullanıcıları ve web sitesi sahipleri için olası zararlara karşı bilgilendirmek için kullanılmaktadır. Google güvenlik ekibi zaralı bu web sitelerine karşı bu yolla yaptırım uygulamaktadır. Google arama motoru bu hizmet sayesinde kullanıcı deneyimi, şeffaflığı ve güvenliğini sağlamaktadır. Google’nin sunmuş olduğu Şeffaflık Raporu’nda, kullanıcılara gösterdiği (arama ve tarayıcı) uyarılarla ilgili ayrıntılar vardır. Bu bilgileri paylaşarak, güvenli olmayan web siteleriyle ilgili farkındalığı artırmak ve daha güvenli bir internet tabanlı web deneyimi sağlamak istiyor.
- Google Güvenli Tarama Hizmeti Nedir?
- Google Güvenli Tarama Teknolojisi Kullanıcıları Nasıl Uyarıyor?
- Google Saldırılara Karşı Web Sitesi Sahiplerine Nasıl Bildirim Yapar?
- Güvenlik İhlalinden Sonra Web Sitesi Sahiplerinin Tepki Süresi
- Google Güvenli Tarama Web Sitesi Durumu Kontrol Etme
- Google Güvenli Tarama ile Kötü Amaçlı Site – Yazılımların Tespiti
Google Güvenli Tarama Hizmeti Nedir?
Güvenli Tarama, istemci uygulamalarının URL’leri Google’ın sürekli güncellenen güvenli olmayan web kaynakları listelerine göre kontrol etmesine olanak tanıyan bir Google hizmetidir. Tehlikeli olan web kaynaklarına örnek olarak sosyal mühendislik siteleri (kimlik avı ve yanıltıcı siteler) ve kötü amaçlı veya istenmeyen yazılım barındıran siteler verilebilir.
Güvenli Tarama ile neler yapılabilir
- Sayfaları, platform ve tehdit türlerine göre Güvenli Tarama listelerine alma – karşılaştırma.
- Kullanıcıları sitenizdeki virüslü sayfalara yönlendirebilecek bağlantıları tıklamadan önce uyarı.
- Kullanıcıların sitenizden bilinen virüslü sayfalara bağlantı göndermesini önler.
Google Güvenli Tarama Teknolojisi Kullanıcıları Nasıl Uyarıyor?
Güvenli Tarama teknolojisinden yaklaşık beş milyar cihaz faydalanmaktadır. Google güvenlik sistemleri bir sitenin zararlı olduğunu belirlediğinde, Google Güvenli Tarama teknolojisi, kullanıcılar için uyarı yapar. Bu uyarılar, kullanıcıların zararlı siteleri ziyaret etmesini engellemek ve internette güvende olmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Google, internet – web kullanıcılarını güvenli olmayan sitelerle ilgili olarak çeşitli şekillerde uyarır. Yukarıdaki grafiklerde, uyarı sağlarken kullanılan iki ana yöntem gösterilmektedir. Google Güvenli Tarama’nın etkin olduğu bir tarayıcının veya uygulamanın kullanıcısı web üzerindeki güvenli olmayan içeriğe erişmeyi denediğinde, erişmeye çalıştığı içeriğin zararlı olabileceğini açıklayan bir uyarı sayfası görür. Güvenli tarama’nın zararlı olarak tanımladığı bir site Google arama sonuçlarında (SERP) göründüğünde, söz konusu sitenin yanında bir uyarı gösterir. Sayfanın bu bölümündeki grafikler, kullanıcılara haftalık olarak gösterilen toplam tarayıcı/uygulama içi uyarı sayısını ve uyarıların görüntülendiği toplam arama sonuçları sayısını sunmaktadır. Bu durum SEO uzmanlarının yapmış olduğu arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları için önemli bir bilgilendiricidir
Google Saldırılara Karşı Web Sitesi Sahiplerine Nasıl Bildirim Yapar?
Google Güvenli Tarama, web siteleri saldırıya uğrayan site sahiplerini uyarır. Ve sorunun çözümüne yardımcı olacak bilgiler sağlar. Google Güvenli Tarama, listeye güvenli olmayan bir site eklediğinde, web sitesi sahibini Google Search Console üzerinden bilgilendirme yapar. Siteye bulaşan kötü amaçlı yazılımı temizleme adımlarını ayrıntılı şekilde açıklar. Web sitelerine yerleştirilen kodun örneklerini web sitesi sahipleriyle paylaşır. Bulaşan kötü amaçlı yazılımı temizleme adımlarını ayrıntılı şekilde açıklar ve sitelerine yerleştirilen kodun örneklerini web sitesi sahipleriyle paylaşır.
Güvenlik İhlalinden Sonra Web Sitesi Sahiplerinin Tepki Süresi
Güvenli Tarama, web sitesi sahiplerinin, sitelerinin güvenliğinin ihlal edildiğine dair bildirim yaptıktan sonra, sitelerini ne kadar kısa sürede temizlediklerini ölçer. Bir site temizlenmiş olsa bile sorunun altında yatan güvenlik açığı giderilmemiş olsa bile, web sitenin güvenliği yeniden ihlal edilebilir. Bu bilgiler dahilinde, aşağıda web sitesi sahiplerine uyarı yapıldıktan sonra, site sahiplerinin uyarılar dikkate aldıkları günlük ortalama süre grafikleri. Ve güvenlik ihlalinden sonra tekrar yapılan güvenlik ihlaline dayalı saldırı grafikleri mevcuttur.
Google Güvenli Tarama Web Sitesi Durumu Kontrol Etme
Google Güvenli Tarama teknolojisini kullanarak; her gün milyarlarca web sitesi URL’sini kontrol eder. Bu sayede güvenli olmayan siteleri tespit edip, kullanıcıları uyarır. Bu internet sitelerini çoğu güvenlik ihlali etmiş meşru sitelerdir. Bunları Google Arama ve web tarayıcılarda uyarılar göstererek kullanıcının dikkatine sunar. Eğer bir web sitesinin güvenli olup, olmadığını veya ziyaret için tehlikeli olduğunu tespit etmek için; Güvenli Tarama site durumunu kontrol edin >>
Google Güvenli Tarama ile Kötü Amaçlı Site – Yazılımların Tespiti
Google Güvenli Tarama, kötü amaçlı siteleri tanımlamak için milyarlarca web sitesini tarar. Bu web sitelerini bulmak için; internet’te binlerce otonom sistemde (OS) arama yapar. Her AS (Autonomous System) belirli bir coğrafi konumla ilişkilendirilmiş bir kuruluş tarafından kontrol edilir.
***AS (Autonomous System) – Otonom Sistem (OS) nedir? İnternet ağları sayesinde, yönetim stratejileri ve yönetim biçimleri bir olan. Ve binlerce ağın birbirine bağlandığı ve bir ağ kümesini oluşturan bütündür. İnternet trafiğini ve lokal ağların bir araya gelmesini sağlar. Lokal ağların bir araya geldiği noktalara da değişim noktası denir.
Otonom Sistem Tarafından Algılanan Kötü Amaçlı Yazılımlar
Aşağıdaki görselde örnek olarak verilen, Güvenli Tarama sistemi üzerinden seçilen, Türkiye içindeki belirli bir dönemde, taradığı otonom sistemler arasında kötü amaçlı yazılım dağılımı listelenmektedir. Güvenli Tarama’nın tarayıcıları kötü amaçlı yazılımları aramak üzere tasarlandıklarından, her bir AS’nin sadece küçük bir yüzdesini tarayabilirler. Bu yüzde değeri, en sağdaki sütunda gösterilmektedir. AS’ler genellikle kendilerini yöneten tüzel kişi veya kurumun adını taşır. Bu tablolarda genellikle üst düzey kurum otonom sistemleri ve web sitelerini görmek mümkün.
Kaynak: Google Güvenli Tarama
Siz de fikrinizi belirtin